Pokud máte akné, ekzémy, lupénku nebo jiné kožní potíže, určitě se blíže seznamte s vlastnostmi zelených potravin. Podporují detoxikaci, dodávají energii a pomáhají léčit různé nemoci. Pomáhají na různé projevy hormonální nerovnováhy – nepravidelný a bolestivý cyklus, bolesti hlavy, PMS, PCOS, chutě na sladké, výkyvy nálady, nedostatek energie.
Zelené potraviny jsou zdrojem celé řady cenných živin – minerálů, antioxidantů, vlákniny a hlavně chlorofylu. Zelené barvivo chlorofyl je nositelem energie a díky němu rostliny využívají sluneční paprsky pro svoji výživu. Molekula chlorofylu se velmi podobá červenému krevnímu barvivu. Proto může chlorofyl podporovat zdravou krvetvorbu. Také působí protizánětlivě, podporuje regeneraci a hojení. Navazuje na sebe těžké kovy, takže dokáže tělo čistit. Zelené potraviny se proto často doporučují pro celkovou detoxikaci organismu, podporu trávení a doplnění enzymů.
Zelené potraviny dokážou dodat velké množství energie a podpořit vitalitu, protože jsou nabité živinami a energií. Fungují jako adaptogeny, povzbuzují oslabené procesy a orgány se sníženou aktivitou. Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, mladý ječmen a spirulina. V tomto článku vám přiblížím jejich vlastnosti a účinky na tělo.
Chlorella je jednobuněčná mikro řasa. Je to nejbohatší zdroj chlorofylu. Obsahuje hodně bílkovin a také všech 8 esenciálních aminokyselin.
Z hlediska čínské medicíny použití chlorelly představuje podporu života, pomalý proces, který zkvalitňuje naši vitalitu. Nástup účinku je velmi pozvolný, v počátcích až téměř neznatelný. V dlouhodobějším horizontu působí velmi jemně a vyváženě a i po jejím vysazení zůstává po dlouhou dobu účinnou clonou. Nejvhodnějším obdobím pro užívání je měsíc leden (dle TČM období elementu Země), ale dá se užívat během celého roku.
Prášek vzniká usušením nebo ještě lépe odšťavněním a následným usušením listů mladého ječmene. Mladé výhonky jsou sklízeny přesně v období, kdy obsahují maximum nutričních látek. Energeticky v sobě nesou spoustu živosti a průbojnosti. Tyto kvality pak skrze sebe předávají lidskému tělu.
Zelený ječmen je z energetického hlediska téměř opakem chlorelly. Svou dravostí mladého osení nám prakticky ihned dodává aktivní energii. Účinek ječmene je velmi silný a rychlý, ale krátkodobý. Využívá se především pro okamžité zvýšení použitelné energie. Je vhodnou alternativou kávy a kofeinových nápojů. Nejvhodnějším obdobím pro užívání ječmene je březen (dle TČM element Dřevo).
Spirulina je jednobuněčná kyanobakterie. Občas se nazývá řasou, ale přesnější zařazení je mezi sinice. Obsahuje více jak 50 % bílkovin. Má širokou škálu vitamínů, minerálů a (fyto)živin. Spirulina je jedna z nejlepších variant pro harmonizaci organismu, který se potýká s různými zdravotními problémy, včetně nepravidelného menstruačního cyklu, kožních nemocí nebo chronického vyčerpání.
Pro lepší orientaci mezi zelenými potravinami vám ještě přiblížím jejich rozdíly.
Názorů na užívání chlorelly a spiruliny je mnoho. Je na každém, aby si našel svůj vyhovující způsob užívání. Nejlepší je řídit se intuicí. Tělo si často samo řekne o to, co aktuálně potřebuje a co už naopak nechce. Stačí mu naslouchat a vnímat jeho proměny. Je vhodné užívat zelené potraviny po delší období, obzvlášť pokud s nimi začínáte. Konzumace zelených potravin je ideální zrána, kdy je trávicí trakt prázdný a připravený pro vstřebání enzymů, které pak mohou blahodárně působit.
Z vlastní zkušenosti doporučuji značku Vitalvibe, Energy a Green Ways. Vyzkoušela jsem mladý ječmen od všech tří značek a jsou chutově i kvalitativně téměř srovnatelné.
Užívání superpotravin je důležitou součástí zdravé výživy a zároveň je to jen jeden faktor, který formuje naše zdraví. Další důležitou oblastí je vědomá péče o své tělo a práce s psychikou a emocemi. Pokud řešíte hormonální nerovnováhu, těmito třemi oblastmi vás můžu provést během konzultace.