Nadměrná konzumace cukru patří mezi hlavní příčiny kožních problémů, včetně akné. Proč cukr škodí pleti? Jak ovlivňuje naše zdraví a hormony? A čím ho nahradit? Začtěte se.
O cukru bych mohla vyprávět. Závislost na cukru jsem rozpoznala i u sebe samé. Po čemkoliv sladkém jsem sahala často, naprosto bezmyšlenkovitě, a hlavně v momentech, kdy jsem byla ve stresu. Cukr byl mým kamarádem a lékem na emoce. Dopřával mi krátkodobé potěšení a pak jsem ho potřebovala znovu. Sama na sobě jsem vypozorovala, že v období, kdy jím přemíru cukru, se mi také zhoršuje stav pleti, jsem unavenější, náladovější, zhoršuje se mi trávení a necítím se fyzicky dobře. Stejný vliv cukru pozorují i mé klientky.
Dnes už jsem ve vztahu k cukru mnohem vnímavější a chutě na sladké se snažím rozklíčovat a podle toho pak jednám. Někdy si nakonec nic sladkého nedám a místo toho si dopřeju odpočinek, pohyb venku, meditaci nebo cokoliv, o co si tělo zrovna žádá. Cukr mi přinášel víc škody než užitku, proto dnes rafinovaný cukr nepoužívám. Při pečení používám sladké ovoce a sladké koření a sacharidy si dávám v podobě ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a někdy kousku hořké čokolády.
Proč je rafinovaný cukr špatný?
- Podněcuje hormonální nerovnováhu – Nadměrná konzumace cukru vede ke zvýšené produkci inzulínu a k hormonálním výkyvům.
- Podporuje v těle zánětlivé prostředí, přináší do něj kyselost a krmí parazitickou kvasinku Candida albicans, která může přispívat k trávicím problémům a zhoršení akné.
- Nepříznivě ovlivňuje trávení a procesy v těle.
- Odebírá tělu minerály – pokud přijímáme hodně bílého cukru a dalších rafinovaných potravin, ztrácíme vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo a další látky.
- Dehydruje tělo – odebírá buňkám vodu, což může vést k suché kůži, kruhům pod očima, vráskám.
- Přehnaně uvolňuje organismus – sladká chuť nás uměle utišuje, uklidňuje a dodává nám radost, pocit bezpečí a lásky.
- Vyvolává závislost – cukr je značně návykový a funguje v mozku podobným způsobem jako drogy, díky uvolňování dopaminu do mozku.
Co dělá cukr v těle a proč škodí pleti?
Jakmile cukr vstoupí do trávicího systému, mění se na glukózu. To způsobuje, že slinivka začne vylučovat inzulín do krve. Inzulín má hodně rozdílných funkcí, ale jednou z těch hlavních je regulovat hladinu glukózy v krvi a udržovat ji tak v normální hodnotě.
Pokud v důsledku konzumace nesprávných potravin lítá krevní cukr nahoru a dolů, tělo produkuje spoustu inzulínu a mužských hormonů androgenů, aby tuto hladinu vyrovnalo. Inzulín a androgen jsou dva hlavní hormony zodpovědné za tvorbu kožního mazu a následně vznik pupínků. Výkyvy hladiny krevního cukru jsou tedy jednou z hlavních příčin akné.
Lidé s kožními problémy by se měli snažit o udržení krevního cukru ve stabilitě a vyhnout se jeho nadměrným výkyvům. Tomu mohou předejít hlavně díky omezení konzumace rafinovaného cukru a nadměrného množství sacharidů ve formě sladkého ovoce a obilovin.
Cukr nemůžeme kompletně odstranit ze svého jídelníčku, protože ho potřebujeme pro správné fungování těla – dává nám energii. Z hlediska zdraví bychom však měli preferovat sacharidy složené před jednoduchými.
Čím nesladit a čím ano?
Cukrem, který škodí, není myšlen jen klasický bílý cukr, ale i ten hnědý a různé sirupy. Mezi ty méně vhodné cukry můžeme vzhledem k obsahu GI a fruktózy zařadit bílý cukr, hnědý a třtinový cukr, agávový sirup, javorový sirup a kokosový cukr, pasterizovaný med.
Není reálné vyhnout se konzumaci sladkého úplně, ale je důležité vybírat si ty správné druhy sladidel a používat je v malém množství. Vhodnějšími alternativami cukru je cukr v ovoci, Erythritol, melasa. Zahraniční novinkou ve slazení je Yacon sirup, který chutná podobě jako med, má nižší obsah kalorií a obsahuje rozpustnou vlákninu, čímž podporuje trávení.
Další tipy k cukrům
- O cukru, jeho účincích na tělo a zdravějších alternativách píše PharmDr. Margit Slimáková na svém blogu. Doporučuji projít si i diskuze k článkům, kde najdete další inspiraci k cukru.
- Osobně doporučuji získávat sacharidy a sladkou chuť hlavně v té nejpřirozenější podobě ve formě sladkého ovoce a zeleniny (jablka, datle, banány, batáty, dýně, mrkev). Sladké buchty plné cukru, lepku a mouky nepeču a nejím. Raději si udělá brownies z batátů, datlí a kakaa. Místo sladkostí si dávám raw kuličky (z ovoce, ořechů, semínek), hořkou čokoládu nebo smoothie.
- Omezte pití slazených nápojů. Vodu můžete ochutit citronem, bylinkami nebo ovocem. Čaj si můžete ochutit kapkou stévie nebo zvolit druhy čajů s příchutí, která nahradí sladkou chuť. Sladké pití si dopřávejte v podobě smoothie nebo šťávy, v kterých je velký podíl listové a jiné zeleniny a malý podíl sladkého ovoce. Zeleninové šťávy jsou vhodnější, než šťávy z pouhého ovoce. Kupovaným krabicovým džusům se raději vyhněte.
- Pokud máte kožní problémy, upřednostněte ovoce s nižším obsahem cukru (zelené jablko, lesní plody, mrkev) před tím s vyšším obsahem cukru (ananas, banán, fíky).
- Místo svačin v podobě sladkých müsli tyčinek, sušenek a koláčů si dejte zelené smoothie, oříšky, semínka nebo vejce s bezlepkovými krekry. Pocit nasycení a energie vám vydrží mnohem déle.
- Pokud máte kožní problémy, je vcelku pravděpodobné, že máte v nerovnováze krevní cukr. Zaměřte se proto na konzumaci složených sacharidů a potravin s nižším GI. Konzumujte i dostatek bílkovin a tuků, které můžete navýšit na úkor příjmu sacharidů.
O vhodných a méně vhodných sacharidech a dalších výživových doporučeních k léčbě akné se dočtete v e-booku Uzdrav svou pleť.
Dokážete žít bez cukru? Pokud ano, čím nahrazujete cukr v jídlech?
0 komentáøù